utorak , jul 29 2014
Aktuelno
Naslovna / Vesti / Zanimljivosti / Životna priča jednog Deda Mraza
Životna priča jednog Deda Mraza


Životna priča jednog Deda Mraza

Šezdesetsedmogodišnji penzioner iz Pirota Stanko Jovanović, već 36 godina u odori Deda Mraza svake zime od Svetog Nikole, pa do Nove godine uveseljava pirotske mališane u centru grada.

Pirotski Deda Mraz na ulice prvi put izlazi na dan Svetog Nikole, zbog verovanja da su upravo predanja vezana za život i dobročinstva ovog svetitelja bila povod za nastanak legendi o „modernom“ Deda Mrazu.

Stanko Deda Mraz, kako ga svi u Pirotu znaju, ispričao je Tanjugu šta ga motiviše da skoro četiri decenije pred svaku Novu godinu oblači kostim Deda Mraza.

„Ja sam bio sedmo dete u porodici, siroče. Živeli smo u nemaštini i jedva sastavljali kraj sa krajem. Sanjao sam kao mali da pred svaku Novu godinu dobijam sa braćom i sestrama poklone, ali naši roditelji to nisu mogli da nam priušte. Zbog toga sam pre skoro četiri decenije počeo da uveseljavam mališane u Pirotu jer znam kako je teško živeti u nemaštini“, kaže njapoznatiji pirotski Deda Mraz.

Jednostavno, dodaje, želeo sam da pružim bar malo zadovoljstva, osmeha i sreće, koju ja u detinjstvu nisam imao, mališanima ovde u Pirotu.

Kako kaže, dešava se da ima fotografije sa tri generacije jedne porodice.

„Neretko se dešava da baka donese slike sa mnom na kojima sam sa njenom decom, a sada i sa unucima“, navodi pirotski Deda Mraz.

Izvor: blic.rs

Komentariši ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*


9 + = 15

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Idi na vrh